Vad är väl en vecka i Afrika…och hur förbereder man sig?

Satt som vanligt ett tag och dividerade med mig själv om rubriken men fastnade för den som ganska talande visar mitt ständiga problem med Jante så fort jag skall skriva nåt som andra läser. Vad är väl en bal på slottet…eller vad är väl en resa till Afrika? Kan det vara nåt som nån vill läsa om?

Jag har alltid njutit av Sverige och sett hur mycket som finns att upptäcka och lära på hemmaplan. Jag har också haft turen att få uppleva många sorters natur och jakt från Lappland, Nordnorge ned till Skåne och allra mest i mellansveriges viltrika klövdjursmarker runt där jag bor i Linköping. Har faktiskt inte haft nåt stort sug efter utlandet förrän på senare år och då mest efter snabba drevjakter på vildsvin som jag ser som en riktig utmaning nära det jag fått provsmaka de senaste åren på hemmaplan. Jag vart därför både överraskad och lite smickrad då en ganska nybliven jaktkompis frågade mig om jag ville hänga med honom och hans gamla jaktkompisar till Namibia i år, helt omöjligt att tacka nej även om det inte stod högst på min önskelista…men när jag insett vad det handlade om så bubblade äventyret snabbt upp till toppen på listan och jag ser verkligen fram emot resan. Spänningen förstärks nog av att det är en kontinent jag aldrig besökt.
Under vintern har jag plöjt Lasse Berg´s fantastiska böcker om evolutionen och Homo sapiens vagga som är i Kalahariöknen vilket också ökat mitt intresse för den region där vi skall jaga om några veckor. Sen har vi delat på en bok där ett stort antal PH´s från Namibia delar med sig av sina arfarenheter och ger råd till en jaktresenär.

De djur som ingår i vårt paket är: Oryx, Warthog, Springbuck, Red Hartebeest sen kan man förstås köpa till, Kudu hade varit fantastiskt men det får nog vänta tills nästa resa om det blir nån fler. Namibia är ett jaktland med lite folk och mycket vilt, det mesta går att jaga, en av de få länder där det även finns gott om rovdjur som t.ex Cheeta. Namibia är också ett exempel som verkligen visar att välskött jaktturism är det bästa sättet att vårda sina viltstammar, grannländer där regimen förbjudit jakt har helt kollapsat sina viltstammar då fattig lokalbefolkning inte ser nån nytta med viltet och själva jagar slut på dom eller inte hjälper till att bekämpa tjuvjakten.

Det ska bli oerhört spännande att jaga djur man inte ens sett tidigare i en natur man inte varit i, med vegetation och beteendemönster man inte upplevt. Spännande också att möta en helt annan jaktkultur och spännande att besöka ett så pass främmande land i en världsdel och breddgrader så långt ifrån vårt nordiska klimat. Vi åker dit precis i slutet av monsunen innan deras vinter sista veckan i mars.

Hur förbereder man sig, vilka frågor finns hos mig? Några av dom

Vilken kaliber och vilken ammunition passar?
> Bra långhållskaliber med lite extra tryck i då djuren är stora. Böckerna säger helst 300 och uppåt men 270W duger och en sån har jag som jag gärna använder! Har laddat partition 150gr med perfekt träffbild – Check
PS. Tänk om man hade en gammal klassisk Rigby studsare i grövre kaliber, läste om dom i senaste Vapen-tidningen, en dröm! DS

Vilka kläder och skor som både klarar kalla morgnar och heta dagar underlag och vegetation?
> Bilder visar mycket khaki mest mörkt, böckerna om Namibia säger mörkare, olivgrönt eller brunt. Inte lätt när det mesta man har är för kallare väder. Membran för vind och vatten behövs inte utan blir för varmt, kraftigare tyger är trevlig som skydd mot taggar o buskar…så tunn syntet är heller inte attraktivt. Jag har köpt ett par Härkila Oryx som är bruna i kraftigare bomull, vill man ha se fler alt så skall Ralph Lauren ha en del bra grejer. Har också inhandlat ett par Courteney kängor och gaiters som skall fungera bra i den terrängen, håller på att gå in dom! Vi kommer även se vad som finns på plats, skjortor, solskydd m.m har jag – check!

Vilken utrustning i övrigt:
>Triggerstick finns på plats men jag tar med mitt, bra kikare förstås, enklare rygga för dagen. Europeiskt jaktpass när man kommer åter in i EU

Jag vill fotografera, vad ska man prioritera för saker?
>Får med systemkamera med några tele, tar en kompakt med vidvinkel för landskap och porträtt

Den 20de mars bär det av! Tänkte blogga lite därnere om man vill följa våra äventyr. Vet inte tillgång till 3-4G och Wifi så det kanske blir i efterskott, fokus skall vara på jakten och upplevelser, inte internet och dokumentation!

Referenser:
Ask the Namibian guides, Diana Rupp

ask-the-namibian-guides
https://www.adlibris.com/se/bok/ask-the-namibian-guides-9781571573643

3 tankar på “Vad är väl en vecka i Afrika…och hur förbereder man sig?

 1. Kul att hitta till en ny intressant blogg! En resa som den här är något som lockar mig och jag hoppas på fler blogginlägg i ämnet! 🙂

 2. Man avtalar med sin PH vilka avstånd man vill skjuta på men där nere skjuter man på längre avstånd för man skjuter på djur som står stilla så att skjuta in på längre avstånd tycker jag är klokt.
  Jag åkte första gången till Namibia förra året och ja, hjärtat stannar nog till lite där för min del iallafall.
  Själv sköt jag med .308 och 30-06 .. Kaliber som passar älg funkar bra men att tänka på längre avstånd gör en del på vilken kula man men 150 grains – check på den ..
  Vi hade inget skjutstöd med, det hade vår PH men en triggerstick, helt ok.

  Kamera – jag hade ett 70-300 objektiv med och fick fantastiska bilder med hem, inte att underskatta för det är ren glädje att sitta o kika tillbaka i. Det var det objektivet jag använde på jakt och mest av alla jag hade med. Nu iår när vi åker tillbaka så tar jag även med ett 150-600 för att ha på stativ på kvällarna vid vattenhålet och viker en eftermiddag till foto, har bokat två extra dagar 🙂

  Kläder – jag hade mina vanliga chevalier jaktbyxor, inga vinter utan de vanliga o en fleece chevalier. Mössa o vantar på morgonen men inga speciella kläder, det gick alldeles utmärkt. Däremot kängor och ”graters” skydd över kängorna så inte gräs o insekter o skit kryper in är att föredra. Köpte ett par ordinära kängor, inga svindyra för flera tusen utan gav en tusenlapp och har dem på vintern hemma. Se till att du har gått in dem.

  Vi skaffade malariaskydd men helt onödigt faktiskt – grundvaccinerad så klarar du dig, hepatit är iofs alltid bra att ha.

  Min man skadades o hamnade på sjukhus så av den anledningen så se till att du har papper med som gör att SOS international kan hjälpa till om något händer. Fantastisk och förstklassig sjukvård, bättre än här så det är inget vi bekymrar oss för. Vi åker i Augusti igen för att göra det klart o sen blir det fler resor.. Jaktresor är så otroligt roligt & vi har förmånen att göra det ihop.

  Sen som bonus så ser du landet som det är, upplever maten som de sjaälva äter, får se naturen så du får en upplevelse som övergår en semesterresa vid långt. Packa lätt, man har bra tvättservice.
  Jo .. Läppcerat o lite solskydd, det tar mer än man tor med solen.

 3. Pingback: Att jaga i Afrika -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.