Sköna, snygga OCH praktiska jaktkläder, varför finns det inte mer?

Jag har inte skrivit om kläder förut, ett svårt ämne efterson det är ruskigt subjektivt och styrs av ens egen verklighet och en egna krav…och ingen verklighet är ju densamma. Men så fick jag en kick att tycka till lite av en tröja som damp ned hemma. Som så ofta när man näthandlar såg jag såg nåt som såg väldigt fint ut på bild men sen i verkligheten visade sig vara mer det jag var rädd att det skulle vara men förnekade då jag hoppats att det skulle vara nåt annat. Jag ville ha en skön fleecetröja och dom har ju nästan försvunnit från marknaden!? Sen ville jag ha en ljus cammo inför Namibia…och ser då en jacka i fint mönster som heter ”…fleece jacket” visserligen i windstopper som jag inte behöver men jag tänker att det kan nog funka. Väntar några dagar sen kommer den…från en trevlig leverantör som t.o.m delvis tog hem den på mitt tips. Jag ser direkt att det inte är vad jag menar med fleece…helt slät hård struktur som raspar högt när jag vidrör sidan med min ärm, vilket är extra lätt hänt då den inte är speciellt figursydd. Känns inte bra att smyga sista metrarna in på en varsk bock med en sån. Sen är den precis som mycket annat med membran styv som en pappkartong, säkert väldigt vindtät men absolut inte skön. Jag ville ha en tröja för höst och vår i snygg cammo, tänker till ett tag om det ändå kan duga till nåt men packar sen in den och returnerar.

Jag tycker det är konstigt och synd att man kan göra ett bättre plagg utifrån en bra grundide, en vindtät fleecetröja i snygg cammo!? Borde det vara svårt? Varför inte bättre passform och varför inte tyst? Varför måste man ta ett mönster och ett membran som gör att man måste pynta in en rejäl slant till Mr Gore? Det borde ändå gå att göra nåt enklare, bättre och billigare? Men det finns säkert en del kommersiella skäl bakom det, jag är ju ändå inte klädproducent!
En följd blir också en undran hur ofta producenterna själva verkligen provar ut det dom producerar, har man några som testar i verkligheten? För det är så ofta man på några få sekunder hittar flera enkla förbättringar som kunde göra ett plagg till nåt man bara vägrar att släppa ifrån sig. Jag har alltid gillat snygga och bra kläder, mina första skalkläder köpte jag 1986 i Chamonix där Patagonia öppnat sin första affär i Europa och vi hade inte sett nåt liknande i Sverige, vissa av plaggen jag och kompisen handlade den kvällen använder jag fortfarande. Sen köpte jag mina första ullunderkläder i Schweiz och på Island många år innan det kom till Sverige, och efter det har inte nåt superställ kommit in i huset mer än för högintensiv träning. Som frilufts och naturnörd har jag också haft möjlighet att testa många olika typer av kläder i många typer av förhållanden, från skid och bergsbestigningar. havskajak, off-road mc, MTB, fjällvandring, fiske och jakt m.m.

Vad tycker jag är viktigt med ett plagg som skall användas till jakt?
1. Det ska förstås vara praktiskt och anpassat till jakt – vad innebär det för mig?
+ Tyst för smygjakt
+ Medge rörlighet utan att passformen är dålig
+ Det ska passa det väder och den temp jag rör mig i
+ Bra slitstyrka när man rör på sig mkt även i tuff terräng, blodar ned etc och måste tvätta ofta
+ Vettigt utseende för fåfängan (blilr bättre och bättre på marknaden)
+ Bra färger så man inte syns, gärna cammo
+ Praktiska detaljer där det behövs: Ex. tysta fickor, kardborre är helt förkastligt. Jag uppskattar även fickor som håller åt, inga ”påsar” där saker skramlar omkring
Ficka till radion på jackor med hållare för antenn etc. Dragskor nedtill på byxor och ärmar så att det inte är föryvigt och fastnar i saker eller är i vägen.
+ Priset är INTE så viktigt för är plagget riktigt bra så blir det använt mycket och länge och utslaget per tillfälle blir det inte många kronor. Däremot måste jag känna mig helt säker på att det är rätt och kommer att hålla om prislappen är hög.

2. Det ska vara tåligt mot svenskt väder och allround men hur mycket allround?
Om man jagar mycket så behöver man kläder för olika väder och olika typer av jakt, men är man t.ex alltid hundförare som alltid jagar bara 1-2 månader samma tid i ett klimat som oftast är blött o kallt så blir det enklare, bra membran kan funka ypperligt, lättskött och mycket mer funktionellt än det som fanns tidigare. Det blir även enkelt om man alltid sitter still för då är det bara att ha bra skalkläder och bylsa på sig fler lager.
Om man jagar under många olika typer av förhållanden är det ingen mening att tror att man klarar sig med ett jaktställ, det blir lätt en dålig kompromiss. Jag tycker också att cammo är allround för då kan jag ha samma plagg för smyg/vak o lock rovdjur som när jag jagar en vanlig drevjakt även om cammo inte där betyder så mycket utan mest att man är still.

Membran eller ej?
Membran är bra på att hålla ute fukt och bättre en en klassisk regnjacka på flera sätt men tro inte att det andas jättebra och då blir man vid ordentlig aktivitet istället mer eller mindre blöt inifrån vilket inte är trevligt när man stannat upp, och jakt är oftast ganska varierande. Andningsförmågan är hyfsad i början av plaggets livslängd men oftast sämre med tiden, senare tids ventilationsöppningar hjälper mycket. Men nyttan beror förstås stor roll utifrån vad man gör, hur mycket rör man på sig? Hur intensivt? Hur mycket växlar man med att stå still? Vilket väder är man mest ute i? Hur många dagar ska man vara ute och kan man byta kläder? Själv har jag varit ute på bergsbestigning men minimalt med packning då är skalkläder med membran enda alternativet att ha en enda uppsättning kläder som tål allt men inte på jakt en dag om jag vet vädret. Det börjar dyka upp ytterskalplagg som har olika typer av regnskydd på utsatta stället, membran och/eller impregneringar och sen är andra delar av plagget av material som andas bättre. Men ibland tror jag att konceptet är så marknadsfört att det säljer bara det står ”Gore” på det och att leverantörerna knappt vågar göra plagg utan den tekniken?

Hur brukar jag klä mig?
Jag tycker själv att flerlagersprincipen är enda alternativet med ull underst kalla årstiderna ibland även Icebreakers tunna 150 varmare årstider, mellanlager om det behövs och ev. förstärkning som väst och slutligen ytterlager mot vind och väta anpassat till väder och temp. Då är det också lätt att ta av och på lager, t.ex en väst eller dunjacka när man fikar. Jag rör oftast på mig delar av dagen och då är alltid andningen mycket viktig så man inte blir fuktig innifrån. Den enda gången jag själv tycker att jag kan försaka bra andning mot hyfsad andning och bra tålighet mot dåligt väder är nog om jag skall gå en hel dag i varierad blöt och tät terräng t.ex med hund i riktigt riktigt dåligt väder, men hur ofta är det, inte ofta. Är det bara dåligt väder så är det oftast inte värre regn än att många andra alt där t.ex utsatta delar har membran eller bra impregnering som andas mycket mycket bättre och gör att man håller sig hyfsat torr under och ullen värmer ganska bra även lite fuktig. Bättre att ha ett lite fuktigt ytterplagg än att vara dyblöt under av svetten som inte slipper ut. Sen tycker jag att styvheten och ibland prassligheten är en stor nackdel med många membranplagg, dom är helt enkelt inte sköna när man vant sig med andra kläder, men det finns undantag.

Vad tycker jag att proucenter av jaktkläder skall titta mer på?
+ Bättre egna cammomönster, att betala Gore för deras mönster tycker jag känns tveksamt…för att sticka ut hakan lite
+ Sätt membran på utsatta stället alt behandla med impregnering som går att förnya
+ Gör fler alt. utan membran som gör att plagget blir styvt som en papplåda och inte andas mer än skapligt efter första 2-3 tvättarna. Så länge man inte går i spöregn hela dagen vilket man gör sällan så behöver man andra trevligare alt. Man ska väl inte köpa ett jaktställ som bara är hyfsat för att man var tionde gång behöver nåt som tål även tungt regn?
+ Hyfsat figursydd passning så att det inte blir bylsigt
+ Titta på vad producenterna för fritidskläder gör och anpassa den designen till jakt, steal with pride!

Lite grövre kläder av riktigt bra kvalite blir oftast också snyggare med tiden, håller dom för tuffa tag så ”går man liksom in dom”. Riktigt kul att vissa leverantörer också går tillbaka och börjar prova ut förbättringar av gamla klassiska material. Exempelvis imgregnerad loden (grov ull) som Härkila lanserade förra året. Tänk på kostnaden per år eller tillfälle när du köper ett plagg!

Det finns flera producenter som har insett detta men även dom gör mig besvikna ibland. Varför gör man inte lite färre modeller och varianter och lägg lite tid på att prova ut dom själva ordentligt!? Varför tittar inte fler på det som görs på andra sidan Atlanten, jag har inte provat mycket från Under Armour så jag vet hur dom fungerar men designen är bättre än det mesta man hittar i Sverige, ta intryck och förbättra för vårt klimat.

Ibland går det också att hitta ”friluftskläder” t.ex:
Fjällräven, har blivit mycket bättre de senaste åren på att göra både bra och snygga kläder utan membran.
Lundhags, praktiska, funktionella och bra kvalite.
Klättermusen, känns grymt utprovade och hög kvalite men högt i pris, dock inte i längden.
Houdini, gör snygga lättare kläder som är sköna, inte alltid det mest tåliga förstås, bra mellanlager.
Alla dessa gör mer eller mindre kläder som faktiskt passar för jakt men det är sällsynt då dom jobbar mot andra krav (förutom Fjällrävens jaktkollektion ”Drev”) t.ex kardborre slinker ofta in där det inte behövs. Dom har dock kommit mycket längre än många andra vad gäller praktiskt men ändå snyggt och slitstarkt samt vädertåligt utan att vara pappmembran i allt. Har även en jaktkompis som jagar i Blåkläder som verkligen tål hårda tag!

Vad har jag då själv? Förutom en hel del bra friluftsplagg ur sortimentet ovan så har jag en hel del bra Chevalier (gör mer o mer bra grejer, trevlig balans mellan traditionell utformning och praktiska detaljer, vettiga priser och många snygga plagg), Härkila (riktigt bra kvalite, känns vältestat men mycket membran, tuff prisnivå ibland) och Under Armour samt Cabelas från USA, tyvärr lite för mycket syntet från det landet. Närmast kroppen är Icebreaker helt suverän kvalité, liksom Aclima. I kategorin skor finns det många alternativ, stövlar är otroligt användbart och det kommer fler och fler bra modeller för olika temperaturer. Bland kängor så gillar jag Meindl, när jag smyger har jag vid torrt väder provat och varit nöjd med barfotalöpskor. Själv anser jag Gore-tex i skor vara problematiskt och onödigt, en välbehandlad skinnsko tål väta jättebra och andas riktigt bra, en Gore-tex sko andas minimalt ..och torkar långsammare om du får in vatten uppifrån. Men visst om du ska välja en sorts sko för olika väder vid längre tur på fjället och dina fotleder inte klarar stövlar, då är Gore-tex ett bra alternativ. När jag jagar behöver jag oftast stövlar för olika typer av vattensamlingar, ska jag gå på tuffa hyggen och svårt underlag blir det höga kängor som stödjer mer.

Blir snart mer skrivet om kläder känner jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.