Torka kött… inte bara på chans!

Denna gång valde jag 2 mindre bitar högrev (älgkalv och Kron), lite ytterlår – franssyska (mindre vildsvin) och hjärta från kronkalv,

Målet är att fortsätta utveckla insaltningen, få en lagom o jämn sälta samt känna mig fram till lagom viktminkning efter det som försvinner av torrsalningen och kallrökningen.

Insaltning:
Baserat på erfarenheten från 1a försöken torrsaltar jag bara och för att få hyfsat med sälta jämfört med senast så lägger jag på en saltbädd och strör salt över.  lät det ligga kallt över natten. Det vätskar ur ordentligt, ha rejält med salt under! Lade ny saltbädd men inget över, kryddade på förvarade kalt över dagen. Tiden det ligger med salt beror på storlek/vikt på bitarna, Jag har skurit mina bitar i storleken 150-300 gram dvs ca 2-4 cm tjocka och 4-6 cm breda och olika längd. Den storleken verkar bara behöva ligga i salt över natten. Jag tycker det är lättare att komma fram till metoden med mindre bitar då dessa går fortare genom samtliga steg saltning-rökning-torkning.

20180402_094139.jpg

Vacca med kryddor:
På kvällen skrapade jag av ev. salt under, kryddade mer och vaccade sen för att det ska få ligga o dra in saltet hela vägen in i de större köttbitarna och förhoppningsvis ta åt sig kryddorna, åtminstone på ytan, det tjockaste bitarna som var hjärtat fick lite extra salt även i vaccen. Lägger det vaccade i garaget i 4-6 plusgrader. Inför rökningen då jag kallröker kring 1 dygn.

20180402_204543

Kallrökningen:
Kallrökningen påbörjades lördag frm o avslutades söndag förmiddag, efter det smakade jag av sältan samt vägde några bitar som får vara indikering på alla. Sältan kändes bra på samtliga, ingen spec skillnad på hjärtat som fick lite extra.

20180311_130215

Torkningen:
Nu gäller det att få till bra luftfuktighet oavsett väder. Jag köpte en luftfuktare på Kjell & Company i veckan för att kunna finlira lite mer då det senaste veckorna varit för torrt i mitt garage, körde den i början för att få bra luft i garaget, efter det var det perfekt hela perioden, stadigt ca 55 i garaget och kring 70-75 i skåpet som är stängt men ventiler utan fläkten på, den fukt som köttet avger gör att det blir perfekt inne i skåpet med långsam minskning.

 

Under torkningen väger jag av viktminskningen och känner på konsistens …

Efter 1 v har bitarna släppt mellan 12 till 18%. Som senast olika mellan sorterna, Kronhjorten långsammast. Efter 2 veckor har samtliga bitar gått ned ca 25% vilket innebär kring 35-40 totalt från ursprunget dvs inkl. det som försvinner vid rökningen.

20180329_175314

Jag tycker att konsistensen vid den nivån är lagom hård. Massor av smak och lagom sälta. Perfekt storlek på bitarna att ta fram till tapas när man har gäster eller stoppa ned och ha som tilltugg en dag i skogen. Kryddningen som jag lade på i vaccen och fick ligga med 4-5 d har tagit bra och sticker ut på de bitar som fick mer kryddor än andra, allt som allt känns det som att jag är på rätt väg. På bilden vildsvinsfransyska och kronhjortshjärta. Själv tycker jag att hjärta blir mycket godare så här än det bästa jag lyckats med vid varmrökning.

20180330_173653

Detta är mitt nya snacks, tapas och tilltugg i skogen…nöjd så långt! Nästa omgång som måste köras innan värmen kommer i maj blir på samma sätt förutom att jag ska köra större bitar och långsammare torkning, dvs högre och jämnare luftfuktighet.

 

3 tankar på “Torka kött… inte bara på chans!

 1. Pingback: Att torka kött, några första försök! | Jägarn i skogen

 2. Hej!
  Blev riktigt inspirerad av dig o ditt sätt att torka kött..
  Några små funderingar dök upp.

  När du torrsaltar på plåtarna, använder du bara grovt salt utan jod?? Inget nitritsalt??

  Temperaturen i torkskåpet??

  Mvh Thomas

  • Kul, jag provar mkt…och många av sätten ger liknande slutresultat, fördelen ovan är att det går rätt fort, små bitar och vätska ur fort sen ligga till sig och jämna ut sältan. Torkar mest på våren i garaget inuti ett billigt rökskåp från Jula (själva kallrökningen ute är ju en stor del av torkningen också)…då jag inte har nåt kylrum eller klimatskåp, brukar vara mellan 8-12 grader sen reglerar jag fukten med en liten fläkt, köttet avger fukt och fläktens styrka styr lite…men gör nog bara att det går lite fortare.

   För färgens skull tar jag alltid mellan nån 1/3 till hälften nitritsalt, bara grovsalt fungerar bra också men blir tråkigare färg, alltid utan jod. Senaste gången jag varmrökte så vägde jag upp exakt saltmängd (ca 27g/kg)och vaccade lika länge som en exakt likadan köttbit låg i rimmningsbad…tyckte dom smakade nästan likadant:-)

   Tänkte prova det nästa gång jag torkar också, gillar torrsaltning även om rimmning är lättaste sättet att få en exakt sälta….behärskar man torrsaltningen så går torkningen snabbast.

   Gillar verkligen torkning då det blir så hållbart…

   Kul att du frågar, lycka till med dina försök…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.